This evening's drinkie 今晩の一合

Only a 180-ml decanter of sake per day has been allowed for me to drink since the 8th of this month. I recently enjoy drinking junmaisyu sake diluted with sparkling water. A sake master says the taste of real authentic sake does not change even if diluted with water. That was illuminating for me.

 

Onumaya-shuzoten, a sake brewer located in Murata-cho Town in Miyagi Pref., has 300-year-old history and makes the sake called 'Kenkon-ichi', which is very delicious. I found another version of 'Kenkon-ichi' today at Aoki Shoten, a liquor shop in Sendai. It is called 'Onumaya' and exclusively made for this shop.

 

今月の8日から、酒は毎日一合だけ。最近は純米酒を炭酸水で割る飲み方にハマっています。とあるお酒の先生によると、本当の酒は水で割っても味は変わらないとのこと。それは私にとって新しい発見でした。

 

宮城県村田町に300年の歴史をもつ大沼酒造店があり、「乾坤一(けんこんいち)」という美味しい酒を造っています。今日、仙台にある青木商店で、その乾坤一の別バージョンを見つけました。それは「大沼屋」。青木商店でのみ手に入る特別仕様です。

 

Enjoyed a decanter of 'Onumaya' with slices of Makomodake (photo), wild rice and my favorite salted ascidian guts made by Yokotaya-Honten, Kesennuma City as nibblies.

 

マコモダケの生スライス、そしてワイルドライス。そしてこれまたお気に入りの横田屋本店(気仙沼)製ほやの塩辛を肴にいただきました。

大沼酒造店
大沼酒造店